hamster.jpg

Et rovdyr i blandt os!

Et ordentligt foder er lavet med udgangspunkt i ordentlige råvarer og et grundlæggende kendskab til kattens behov. Det er Kat 2derfor, det koster mere end de produkter, du typisk finder på supermarkedets hylder.

Tekst: dyrlæge Thilde Berger

Katte er en af naturens mest vellykkede skabninger. De har ændret sig meget lidt, siden de første gang dukkede op for 30 millioner år siden. Men katte kan have meget forskellige størrelser. Tigere kan være helt op til 4 meter lange, og den lille, indiske, rustplettede kat er cirka halvt så stor som en huskat. Til trods for denne forskel har alle katte én ting til fælles: De er de ultimative rovdyr. De er skabt til at fange og dræbe deres bytte og befinder sig øverst i dyrenes fødekæde. Deres fantastiske hørelse, skarpe tænder, store øjne, knivskarpe klør og stærke, adrætte krop betyder, at man bliver nødt til at tage katte med alvor. Med følsomme knurhår, som hjælper dem med at føle sig frem, og en lang hale, som giver balance, bevæger de sig stille og graciøst, og deres kamuflerende farver hjælper dem med at følge byttet uden at blive opdaget.

Næste gang du kæler med din kat, så prøv at tænke på alt det, den har til fælles med de store katte. Selv dens spinden er den samme. Og selvom den ikke behøver at jage og dræbe sin egen middag, har den stadig det samme behov for kød som sine slægtninge. Katte er naturlige kødædere og et af de få dyr, som spiser meget få grønsager eller planter. Uden de næringsstoffer, som findes i kød, ville de blive meget syge og måske dø.

Katte nipper til maden
For mange år siden hørte vores huskat hjemme i ørkenen. Dens naturlige bytte var små gnavere og krybdyr, som lige var nok til en snack. Katten spiste lidt og ofte og skulle derfor have op til 16 små måltider om dagen for at få tilstrækkeligt med energi og næringsstoffer. Så med tiden har katten udviklet sin karakteristiske måde at spise på, hvor den nipper til maden.
De små, naturlige snacks betyder, at kattens krop har tilpasset sig til at fungere bedst, når den får mange, små måltider om dagen, som giver en mere eller mindre løbende tilførsel af energi og næringsstoffer. Hvis du plejer at lade mad stå fremme til din kat, har du sikkert lagt mærke til, hvordan den kun spiser i et par minutter ad gangen og går tilbage til madskålen flere gange i løbet af dagen.

En vanskelig affære
Det er ikke let at fremstille kvalitetsfoder til katte. For at kunne få et langt og sundt liv skal katte have over 60 omhyggeligt afbalancerede næringsstoffer i deres kost. Afhængig af alder, vægt og generel helbredstilstand har katte brug for forskellige mængder af disse ingredienser.
Producenter af kvalitetsfoder bruger store summer på forskning for at kunne fremstille bedre sammensætninger, der er tilpasset kattes forskellige behov. En killing har for eksempel brug for store mængder energi og protein for at få en sund vækst. Hvis en voksen kat fik samme foder, kunne den hurtigt blive overvægtig, få øget risiko for helbredsproblemer og et kortere liv.
Ældre katte løber en øget risiko for at udvikle helbredsmæssige problemer som nyresygdomme, så det er vigtigt, at kosten indeholder en kontrolleret mængde mineraler. På grund af deres roligere livsstil har de også brug for færre kalorier per dag.
Derfor er det så vigtigt at vælge det rigtige foder med korrekt afbalancerede næringsstoffer til din kats livsstadium.
Nu om stunder kan man få alle mulige typer kattefoder. Der er sammensætninger til alt, lige fra at hjælpe med at kontrollere tandsten og tandkødssygdom til at forebygge, at der dannes hårboller eller blæresten. Der findes endda fodertyper, som kan hjælpe med at håndtere forskellige helbredsmæssige problemer. Det kan naturligvis godt betale sig at købe det rigtige foder, som hjælper din kat med at forblive sund og rask.

Katte har brug for protein
Mennesker kan regulere den mængde protein, de omdanner til energi, afhængig af hvad deres krop har brug for. Det kan katte ikke. De omdanner en konstant mængde protein til energi her dag. Det sker automatisk, og processen hører aldrig op. Ud over behovet for protein til energi skal katte også bruge protein for at reparere og vedligeholde vitale organer og muskler. Det hjælper endda deres immunforsvar med at fungere. Hvis katte ikke får nok protein, forringes deres helbred, og de får et kortere liv.
Proteiners byggesten er aminosyrer. De findes både i kød og planter. Selvom katte kan bruge mange aminosyrer fra planter, findes de aminosyrer, der er vigtigst for katte, i kød. En af dem er taurin, som er vigtig for en normal hjertefunktion, reproduktion og for synet. Uden tilstrækkelig taurin kan katte få hjertestop, blive blinde eller have svært ved at blive drægtige.
Nøgleelementet er balance - de korrekte aminosyrer i de korrekte mængder. Det opnås med en omhyggelig blanding af vegetabilske og animalske ingredienser.

Hvorfor korn?
Du har måske undret dig over, at kattefoder indeholder både korn eller ris såvel som kød. Katte er da kødædere, er de ikke? Så længe kattens grundlæggende behov for protein opfyldes, er kulhydrater en glimrende energikilde. De er især vigtige for meget aktive katte og for diegivende hunner, som skal bruge enorme mængder energi for at producere mælk nok til sine killinger.
Det ville være umuligt at fremstille tørfoder uden at bruge kulhydrater. Hvis vi prøvede at lave tørfoder, som udelukkende bestod af proteiner og fedt, ville det ende med at ligne hakket kød. Kulhydrater findes i planter som ris, majs og korn. Disse kilder anvendes normalt i kommercielt kattefoder.

Katte behøver ikke at fiske!
Foderproducenter bruger både fedt fra pattedyr og fisk samt fra vegetabilske olier. Fedt er den vigtigste energikilde. Du har sikkert hørt om omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Du tager dem måske selv som kosttilskud hver dag.
Disse fedtsyrer er vigtige for både kattes og menneskers immunforsvar. De hjælper også med at give katte deres dejlige, blanke pels. Det er sjældent et problem at dække kattens daglige behov for omega-6 fedtsyrer, da de findes i store mængder i kød.
Fiskeolie er en meget rig kilde til omega-3, men animalsk fedt fra andre kilder, fx fra fjerkræ og svin, indeholder også disse fedtsyrer. Det gør mus og andre små dyr, som er kattes naturlige byttedyr, også.
Katte kan også omdanne vegetabilske olier som hørfrøolie til omega-3 fedtsyrer. Derfor er der faktisk ikke behov for, at kattefoder indeholder fiskeolie, uanset hvad den senere tids skriverier i pressen vil have os til at tro. Det er faktisk meget få katte, som går på fisketur i naturen!
Hvis kattefoder indeholder kilder af god kvalitet til animalsk fedt og vegetabilske olier som hørfrøolie, dækker det fuldt ud kattens behov for omega-3 fedtsyrer.

Katte er ikke små hunde
Ud over behovet for et højt proteinindhold i foderet er der andre vigtige, ernæringsmæssige krav for kødædere. I modsætning til hunde kan katte ikke omdanne kemiske stoffer, som findes i gulerødder og andre planter, til A-vitamin. Uden A-vitamin kan katte udvikle alle mulige problemer med deres syn og forplantningsevne. Lever er en meget rig kilde til A-vitamin. Det er meget vigtigt at give den rette balance, da for meget A-vitamin kan medføre smertefulde knogleproblemer. Siden fuldfoder af høj kvalitet til katte kom på markedet, er det sjældent at se svækkende sygdomme forårsaget af for meget eller for lidt A-vitamin. Det er vigtigt at bemærke, at visse foderprodukter fra supermarkeder ikke indeholder den rette mængde af dette vitamin.

Hvorfor kan min kat kun lide visse fodertyper?
For mennesker spiller smag og udseende en stor rolle, når vi vælger mad. Men katte er ligeglade med flotte billeder på dåserne eller lækre beskrivelser på poserne. For dem er lugten det vigtigste. Alt, som nedsætter en kats lugtesans, har en negativ virkning på, om den kan lide maden. Faktorer, som påvirker en kats lugtesans, er sygdomme i luftvejene, forurenet luft (fx tobaksrøg) og alder. Da katte er kødædere, er de især følsomme over for lugten af kød.
Konsistensen er også vigtig for, om katten kan lide et specifikt foder. Katte er kræsne med, hvordan foderet mærkes i munden, og de kan især godt lide dåsefoder, som er let at tygge og er blødt, men ikke klistret. Nogle foretrækker en konsistens som paté, andre kan bedre lide kødfulde bidder. Der findes et næsten uendeligt udbud af dåsefoder, men sørg for at vælge et mærke af god kvalitet.
Man skal være lige så omhyggelig, når man vælger tørfoder. Kattes tænder kan ikke knuse hårde foderpiller, så de foretrækker en sprød eller blød konsistens. Foderpillerne bør have finmalede ingredienser og en glat overflade. Der må ikke være skarpe kanter, som generer munden. Katte kan udvikle en forkærlighed for foderpiller i specielle former eller størrelser. Producenter af dyrefoder bruger lang tid på at undersøge præcis hvilke former, størrelser og konsistens, katte foretrækker.

I modsætning til hunde er smagen for katte mindre væsentlig end lugt og konsistens. Katte kan godt lide foder, som er syrligt, eller som har en tydelig smag af kød (for mange katte også af fisk). De er ikke særlig glade for sukker eller søde ting, men reagerer positivt på store mængder salt. Smagen afhænger i høj grad af ingrediensernes kvalitet og friskhed, produktionsprocessen, korrekt opbevaring og eventuelle, tilsatte smagsforstærkere. Kattefoder af høj kvalitet anvender naturlige smagsstoffer for at gøre produktet mere velsmagende for katte. Nogle billigere supermarkedsmærker anvender meget salt for at give smag. Det er ikke ideelt for en sund kat.

Det er ikke nemt at fodre katte. Ikke alene er de udelukkende kødædere med alt, hvad det indebærer mht. ernæring, men deres præference for lugt og konsistens betyder, at katte kan være meget svære at stille tilfreds. Faktisk ville mange katteejere kalde dem vanskelige eller kræsne.
Udfordringen er at finde det foder, som katten kan lide, samtidig med at du er sikker på, at det er af god kvalitet og giver afbalanceret ernæring, så din kat får et så langt og sundt liv som muligt.
Det er meget vanskeligt at bedømme et kattefoder på emballagen, og ingredienslisten kan være meget forvirrende. Udvalget er overvældende!
Hvorfor ikke spørge eksperterne til råds om, hvordan du skal fodre din kat? Spørg dyrlægen.

Website by Buchs