underside-topfoto-placeholder4.jpg

Køb et akvarium og bliv et bedre menneske

Lasse Andersen er en travl mand, men det kan man ikke mærke på ham. Han arbejder nemlig med fisk. Og fisk får stress til at dykkersvinde for solen.

Tekst: Lasse Andersen

Vi lever i en tid med stress og fart over feltet – de fleste kalendere er booket, og det er svært at få tid til at nå det hele. Midt i al hverdagens stress har vi brug for at finde et mentalt åndehul. Et sted, hvor krop og sind kan genfinde styrken. Løsningen er meget ligetil – smid tv’et ud af vinduet og erstat det med et akvarium.
Fisk og vand har en utrolig beroligende effekt på mennesker, hvilket japanernes haver har været bevis på i mange tusinde år.

Nu er tandlæger også blevet bekendt med denne effekt. En amerikansk undersøgelse viste nemlig, at tandlæger som har et akvarium i deres venteværelse simpelthen tjener flere penge. Og det er som bekendt et argument, der kan bruges til noget i Guds eget land.
Ræsonnementet er, at patienterne bliver roligere ved at kigge på akvariefiskene og derfor glemmer deres tandlægeskræk. Det betyder, at tandlægen skal bruge mindre tid til at berolige patienten og forsikre om, at indgrebet ikke gør ondt. Den samme effekt kan ganske sikkert opnås hos de tandlæger, som opstiller et fadølsanlæg til fri afbenyttelse, men der koster mere og har i øvrigt også et par ubehagelige bivirkninger.
Jeg mener, at den amerikanske undersøgelse er et godt bevis på, at fisk er afstressende, og at det derfor burde være enhvers ret at have et akvarium.

Forestil dig, hvilken virkning et stort betagende akvarium ville have i en larmende børnehave eller i en fredsforhandling mellem repræsentanter for israelerne og palæstinenserne. Måske er det lige netop det, der skal til for at gøre stemningen lidt mere forsonende.
Jo, jeg er stor tilhænger af frie akvarier til alle, ligesom Jacob Haugaard engang lovede medvind til cykelstierne til alle.

Når man har besluttet sig for at anskaffe sig et akvarium, forpligter det, at man sætter sig ind i, hvordan man passer det og dets beboere. I dag er mulighederne for at lære blevet en del nemmere via internettet, men der er selvfølgelig også masser af læsestof på bibliotekerne.

Der er mange fisk, som ikke kan tåle synet af hinanden, og nogle arter som æder andre. Der er også fisk, som spiser vandplanter eller graver hele akvariet op.
Man skal derfor huske at fortælle sin dyrehandler, at man er nybegynder, så hun kan rådgive dig bedst muligt. Det nytter jo ikke noget at skabe et regulært blodbad, når meningen var, at man skulle blive mindre stresset.
Målet er et velfungerende levende stykke natur, som drager de fleste i en sådan grad, at pengene til licenskontoret kan spares væk.

Og lad mig også mane en fordom i jorden. Det er ikke spor besværligt at have akvarium
Mange mennesker er overbevist om, at akvariet skal tømmes, vaskes og koges en gang om året, men det er en gammel skrøne – hvis gruset koges, dræbes nemlig også alle de gode bakterier, der omsætter fiskenes giftige affaldsstoffer.
I stedet kan man købe en slamsuger, som suger gruset for skidt, mens det er i akvariet .

Har du bare én gang prøvet at snorkle enten i Danmark eller sydpå, vil du sikkert være enig med mig i, at det er som at være på en anden planet! Og hvem vil ikke ønske det mulige, at skabe et sådan miljø i ens egen stue?

Website by Buchs