Kaniner i hopla
Hvis du troede, at kaniner kun kunne bruges til at kæle for, tager du fejl. Udstillinger og ikke mindst kaninhopkonkurrencer kræver mange timers intensiv træning. Men det er alle anstrengelserne værd.
Tekst: Pernille Westh
“Vi har haft kaniner i to år”, fortæller Jacob på otte år. “To gange har vi fået et kuld på tilsammen 18 unger. Jeg har fået lov, at beholde én unge fra hvert kuld, så nu har jeg to voksne kaniner og to unger.” Jacob går meget op i at passe sine kaniner godt.
“Jeg kæler meget med dem. Så plukker jeg græs til dem og muger ud. De kan også godt lide at gå tur. Jeg har en sele, som jeg bruger, når vi går på vejen, men de skal lige lære det først.”
Jacob og lillesøster Lisa bor på en gård på landet, hvor de både har får og kaniner.
“Nogle af kaninerne bliver slagtet ligesom lammene”, siger Jacob, der tilsyneladende er indforstået med, at nogle af kaninerne ender på middagsbordet.
“Men mine fire kaniner, bliver altså ikke spist!”
Kaninhop
Ud over at være kæledyr, bliver kaninen også brugt som udstillingsdyr og til konkurrencer som kaninhop. Desuden kan man bruge skind, kød og uld fra kaninen. Lena og Siri, der begge er 13 år gamle, har kaniner, fordi de dyrker kaninhop. Poten var en tur på Roskilde Dyrskue, hvor Lena og Siri og deres kaniner Sofus og Nossy viste kaninhop i stor stil.
“Sofus er en dværgvædder på ca. to år. Han er bare rigtig god til at hoppe i dag”, fortæller Lena. Der er stimlet mange mennesker sammen rundt omkring ringen med forhindringsbanen. Når Sofus flyver gennem luften, kan man høre publikums samstemmende “åhhh”. Og jeg kan kun give publikum ret. Det ser ganske imponerende ud, når en lille kanin sætter i et spring over forhindringer, mange hunde vil have problemer med at forcere. Det går dog også godt for Siri og Nossy. Nossy er en ’hollænder’ på næsten et år. For at blive rigtig god, skal man træne meget.
”Men man må først starte, når kaninen er mindst fire måneder gammel”, forklarer Siri, inden hun og Nossy endnu en gang gennemfører forhindringsbanen i eventyrlig fart. Selv om kaninen naturligt bevæger sig ved at hoppe fremad, skal både kanin og ejer lære sporten fra grunden for at blive rigtig gode. Det virker som om, kaninerne elsker sporten, hvilket jeg får bekræftet af en repræsentant for Danmarks Kaninavlerforening - og en vildfaren kanin. Kaninen er ved et tilfælde blevet sat på jorden ved forhindringsbanen uden sele på. Straks begynder den at springe over de nærmeste forhindringer til stor morskab for publikum.
Kaninhop er en god sport for både kanin og ejer. Kaninen bliver motioneret og ejeren er garanteret mange sjove timer.
Sådan passer og plejer du din kanin
Der findes 52 forskellige kaninracer, nogle er store og nogle er små. Alle skal passes og plejes i de otte år, en kanin typisk lever. De skal have foder, motion og kærlighed hver eneste dag.
Man kan både have kaniner udendørs og indendørs, men det er vigtigt at kaninen har et bur, der ikke er for småt.
Kaninen skal have en drikkeflaske, en madskål, strøelse til buret, hø og masser af grønt foder. En kanin koster fra 100 kroner og opefter. Et indendørs bur koster mellem 200 og 1.700 kroner. Udendørs bure kan man selv lave. Anskaffelse af vandflaske, madskål, strøelse, hø og foder løber op i ca. 150 kroner.
Kaninen skal både have kaninpiller og grønt foder. Man skal altid huske på, at når man skifter foder, skal det ske gradvist. Det kan være decideret livsfarligt for kaninen, hvis den får lov til, ubegrænset, at spise en ny slags foder.
Grønt foder kan f.eks. være kløver, lucerne og mælkebøtter om sommeren, og roer og gulerødder om vinteren. Frugt som æbler og pærer, kan kaniner også godt lide.
Man må aldrig give kaninen slået plænegræs, og man skal undgå grønt foder, der står ved veje, der er stærkt trafikerede, og grønt foder, der er sprøjtet.
En kanin er et meget socialt og nysgerrigt dyr, der lever i flokke i naturen. Den kan derfor godt lide at have selskab af andre kaniner.
Det er en god idé, at sætte sig ind i kaninens adfærd. På den måde lærer man at forstå dens mange signaler. Vidste du f.eks. at en kanin er utryg, når den stamper med bagbenene?
Når kaninen løber frit rundt i stuen, kan man ofte se, at den gnidder hovedet mod møblerne. Det er kaninens måde at afsætte duftsignaler på. Hvis kaninen puffer blidt med snuden, betyder det, at den hilser og gerne vil kæles med. Kender man kaninens sprog, undgår man mange misforståelser, hvad kaninen helt sikkert vil sætte pris på.
Har du brug for råd og vejledning om din kanin, kan du henvende dig til:
Danmarks Kaninavlerforening, Mellergårdsvej 5, Vejby, 9760 Vrå
Telefon 98994081 (åben mandage og torsdage mellem 19-21)