underside-topfoto-placeholder3.jpg

Landskildpadden

Landskildpadder er mere populære end nogensinde. Det er fascinerende dyr, men kommende ejere bør sætte sig grundigt ind landsk1i sagerne, før de anskaffer en landskildpadde.

Tekst: Jesper Trampe

Danskerne har kastet deres kærlighed på landskildpadden. Og det er ikke så sært. Få andre dyr giver mulighed for på nærmeste hold at få et glimt af fortiden for millioner af år siden.
Landskildpadden har stort set ikke udviklet sig, siden forfædrene levede side om side med dinosaurerne. Alligevel er det ikke helt nemt at holde landskildpadder – de er mindre hårdføre end mange umiddelbart regner med. De kræver en god konstant varme og tåler dårligt træk og kulde.

De forskellige arter
Der findes en række forskellige arter af landskildpadder, som varierer en del i størrelse:

- Afrikansk sporeskildpadde

- Græsk landskildpadde

- Leopardskildpadde

Den afrikanske sporeskildpadde er den største med en vægt på op til 75 kg. for hannerne. Det kræver altså en hel del plads, at have sådan en gående. Og eftersom landskildpadder ofte bliver lige så gamle som mennesker, er det vigtigt at overveje, om man er indstillet på at ’ofre’ en stor del af hus eller udestue på at have den gående.

De to andre typer kræver noget mindre plads. Den græske landskildpadde bliver typisk 20 cm i længden og leopardskildpadden ca. dobbelt så stor med en vægt omkring 10-15 kg.

Pasning og pleje
Læs alt, hvad du kan finde om landskildpadder, inden du bestemmer dig. Mange kommer galt af sted, fordi de ikke har sat sig grundigt nok ind i, hvordan landskildpadder trives bedst muligt.

Her en række grundlæggende tips om pasning og pleje:

- Landskildpadder trives bedst ved temperaturer på 22-25 grader

- Landskildpadder har brug for en varmesten / varmetæppe, hvorover der hænger en lampe, så temperaturen i området er 35-40 grader

- Landskildpadder har brug for meget lys – brug et lysstofrør og et ultraviolet lysstofrør. Det hjælper den til bedre optagelse af D-vitamin

- Bundlaget i terrariet kan bestå af groft sand, derpå fine østerskaller. I en del af terrariet bør man have ReptiBark

- Landskildpadder skal altid have adgang til frisk vand

- Vej din landskildpadde en gang om måneden, så du kan se om den tager på og trives

- Øjnene skal være klare og skjoldet hårdt

- Bad landskildpadden en gang ugentligt ved en temperatur på 37 grader

- Husk skildpadder er terraiedyr – ikke ’gulvdyr’

Kost

- Landskildpadder holder af græs og kløver samt ukrudt som skvalderkål og mælkebøtter.

- Om vinteren kan man give den kinakål, romainesalat og en smule grøntsager

- Landskildpadder har brug for tilskud af tørrede græsser – køb evt. enghø

- Landskildpadder har brug for vitamin og kalktilskud (evt. kalksten til at gnave af)

Det kræver en indsats at holde landskildpadder. Af natur er den sart og sky, så det er ikke et oplagt kæledyr – især ikke for børnefamilier eller familier med hunde eller katte.
Til gengæld er landskildpadder et interessant dyr for dig, der ønsker at bringe fortiden helt ind i stuen. Passer du den ordentligt, har du en følgesvend resten af livet…

På internettet er der masser af god læsning om landskildpadder. 

Website by Buchs